Johan Wambacq

verzamelt werk

info@johanwambacq.be

Johan Wambacq (Anderlecht, 1950) was werkzaam bij de Beursschouwburg (1974-1990) en het Kaaitheater (1993-2015), beide in Brussel. Tussendoor kort in reclame en uitgeverij. Is uitgever van het theatertijdschrift Etcetera (1983-).

Debuteerde als dichter in Het Liegend Konijn (2004). Gedichten verschenen in De Volksverheffing, Poëziekrant en De Brakke Hond. Werd genomineerd in de Poëziewedstrijd Oostende (2007-2008 – tweede prijs – en 2013-2014), de Poëzieprijs Melopee (Laarne, 2010) en de Turing Gedichtenwedstrijd 2015.

Publiceerde in 2009 Het paleis op de heide, een literaire documentaire over architect Maxime Brunfaut en diens sanatorium van Tombeek, een icoon van het modernisme in België. Rond het boek werd de tv-documentaire Publiek geheim – het sanatorium van Tombeek gemaakt (Canvas 2012).

Publiceerde in 2015 de bundel Seks, mystiek & urbanisatie, de gecondenseerde neerslag van ruim dertig jaar dichten.

Heeft nog een flink pak gedichten in petto, die hij mondjesmaat het licht laat zien. Op deze site kan u de vorderingen volgen.

Tis of tisni. Over Jan Decorte

Tis of tisni. Over Jan Decorte

Een kleurrijk fresco over leven en werk van een radicaal theaterkunstenaar

Jan Decorte is nu bijna een halve eeuw actief als theaterkunstenaar. Hij is auteur, regisseur, acteur, scenograaf,… Stond aan het begin van de Vlaamse Golf. Is bejubeld én verguisd. Een ‘Warholiaanse’ mediafiguur.

  Tis of tisni. Over Jan Decorte is een polyfoon boek. Er hebben enkele tientallen auteurs aan meegewerkt en die meerstemmigheid zorgt voor evenveel tonen, stijlen, invalshoeken.

   Het boek opent met twee uitgebreide biografische interviews. Daarna worden de thema’s van Decortes werk uitgespit in dertien essays. Tot slot volgt een chronologische beschrijving van het oeuvre. Deze bevat ook een groot aantal getuigenissen van mensen die met Decorte hebben samengewerkt. En in de vele citaten uit interviews en recensies wordt ook een stuk receptiegeschiedenis getekend.

Tis of tisni. Over Jan Decorte

Met bijdragen van Chris De Stoop, Ann-Sofie Dekeyser, Marianne Van Kerkhoven, Eric De Kuyper, Thomas Crombez, Isolde Vanhee, Klaas Tindemans, Luk Van den Dries, Erwin Jans, Bart Meuleman, Christophe De Boeck, Pieter T’Jonck, Bernard Van Eeghem, Louise Van den Eede, Johan Wambacq en getuigenissen van tientallen kunstenaars. Samenstelling: Guy Gypens, Klaas Tindemans, Johan Wambacq. Coördinatie en eindredactie: Johan Wambacq.

Tis of tisni verschijnt als tweede deel in de reeks T-boeken (www.t-boeken.be)

en is een uitgave van Theaterpublicaties vzw en ASP in samenwerking met het Kaaitheater. Vormgeving: Paul Verrept

Formaat 21 x 28 cm, 296 blz., € 34,95

ISBN 978 90 5718 673 8